lördag 25 juni 2016

Min första Norgeresa, Helnessund 2016.

Veckan som varit har jag spenderat i Norska Helness. Jag var där för att fiska och åkte med fiskebussens logi, ett trevligt och prisvärt koncept jag rekommenderar för någon som inte varit i Norge förut.
Campens brygga med båtar.
Det började med att jag klev på bussen i Brålanda lördag eftermiddag, sen flöt bussresan på norrut genom Sverige och ca ett dygn senare stod vi på bryggan vid Helnessund och blev mottagna. Efter lite mat var det dags för fiske. Vi började enkelt för att känna på fisket och guiderna styrde mot några närliggande toppar och visst stod där fisk. Torsk efter torsk radades upp men dem var av beskedlig storlek,lagom matfisk.



På väg in från fisket, posa me mattorsk har man inte tid med i Norge ;)
Dagen därpå var det gott väder och resans första heldagstur var stundande, vi styrde ut på havet och efter en stunds fiske började torskarna hamna i båten, lite bättre storlek var det när vi kom ut en bit men personligen inga monster. Jag fick torsk i mängder upp till 8 kg denna dagen, inte så stort i Norska mått men kul om man inte vart här förut. Denna dagens mest spektakulära fångst var i en av dom andra båtarna och var en Hälleflundra på 28 kg som tog en Svenskepilk(tyvärr ingen bild på denna).
En av mina större torskar denna dagen.
Efter denna dagen kom det in sämre väder och med det blev fiske annat än i skärgården uteslutet. VI trollade en del efter hälle men ingen lycka i det fisket alls, bara några mindre torskar på jiggarna.
Molnen var närvarande stora delar av veckan.
Det dåliga vädret höll i sig, vi gjorde lite mer försök på hällen men dom ville inte, det närmsta jag kom flundra var hur jag såg flundra följa min jigg på lodet ;)
Vädret vart dock en aning bättre framåt kvällen men att gå långt var fortfarande uteslutet.Så då blev det istället för att nöta hälleflundra ett försök på kolja en liten bit in fjorden. Detta visa sig vara ett trevligt fiske. Koljan var på plats redan  i första släppet. Upp kom en dubble med små söta koljor, tillika min första koljor. Därav var det en extra rolig fångst.
Mina första koljor.
Koljafisket flöt på med mycket napp och landade koljor, inga jättar men gott om napp och nästan ingen torsk som störde gjorde det till ett trevligt fiske. Personligen fick jag ett gäng koljor runt 2kg som topp.Men bästa i båten vart på 2,6kg. Sen med vertikalgrejer blev detta fisket ännu roligare :)
Bryggpose med två av mina största koljor.

Ett gäng koljor fick följa med hem för käk men även många släppta.
Tiden går fort när man har kul och plötsligt stod vi där med bara en fiskedag kvar. Men denna dag var vädret på vår sida med lugnt hav och till och med lite sol.
Solen titta fram ibland.
Vi styrde ut mot fyren som markerar där skärgården tar slut uppe i Helness, vid gott väder(som denna dagen) kunde man se Lofoten bergen. 
Snart var fisket igång och torsken stod på topparna och väntade. men fel i tidvattnet gjorde det segt till en början men när det vände börja det genast hända saker. Torskar bara radades upp. Hysfsad storlek många dubbléer och god bitvilja, livet lekte. Det saknades dock någon vettig toppfisk för mig även om jag missat ett gäng större. Guiden hörsamma önskemålen om större fisk och styrde ut mot djupare vatten, vi kom fram till en synnerligen spännade topp som låg som grundast ca 95 m och djup på 300m runtomkring.
Sejen var lite svårare att finna här ute men efter en stund fann vi dom och med det fisk. det börjar med några tunga missade napp jag helt enkelt missar att kroka men efter goda råd av guide johan börjar fiskarna  fastan och äntligen sitter det något tyngre på kroken. Efter att ha pumpat upp fisken från 100m bryter en finare torsk ytan(för mig). jag ser att det är ett pb och glädjen kommer.
11 kg torsk pb. inga returer i norge ;)
Jag känner mig nu nöjd då jag fångat en fisk med 2 siffrig vikt :) men det spännade på denna toppen är inte slut ännu. Sejen fanns kring denna topp i lite bättre storlek än 5hg då vår guide brände ett ånglok(sej) en liten stund innan så vevar jag som en galning för lite sej. Efter en stunds vevande och att lodet visar fisk 20m ovan botten är jag snabb dit och det säger smack, den sjukaste rusningen jag haft kommer, fisken är nu redan nere på botten och jag försöker nu vända den uppåt, det ger med sig men efter att pumpat upp några meter lina blir det mycket lättare, vafan?! men känner att det fortfarande är fisk på så vevar upp och upp kommer en sej på 3,5kg. Men det som fascinerar mest och troligen är anledningen till den sjuka rusningen i början är då att sejen har blivit huggd över säkert 30-40cm av sina totala 80cm och man ser dem karakteristiska torskrispen, dem stora stog där även om jag inte lyckades landa någon ;)
Den större av sejarna på bild var den som blev klippt när den högg.
Våran guide Johan skulle göra ett släpp även han och visa hur man fiska torsk, fiska kunde han men torsk nähä, haha.
 Med en sej på kroken signalerar han napp o visar sen hur man väntar tills man känner tyngden i spöet och därefter driver in kroken genom att veva. I krokningen förstår Johan att detta inte är någon torsk då han krokar stumt. tankarna går direkt till stor flundra men den typiska kveite rusningen kommer aldrig och efter 10 min av stenhård press från fullvuxen man och rutinerad fiskeguide som inte vunnit 1cm lina kvartstår faktum, en Håkärring hade fattat tycke för hans sej. Detta var sjukt att se hur en rutinerad fiskare bara står med grejerna i full press mot 
en fisk i 10minuter utan någon vinst linmässigt. Johan har dock torskutrustning och bara 1m tafs ca, även lusten att drilla en sådan fisk med dåliga odds i många timmar saknas så han sätter hårt mot fisken så tillslut smäller hans tackel vilket jag personligen tycker är synd då jag lätt fajtat den så länge som krävts ifall jag fått på en :)

Sammantaget en trevlig vecka och många roliga minnen, ser detta som en försmak på Norge med min 11kgs "lilla" torsk som topp men en trevlig start på Norgefisket. För till Norge vill man definitivt i framtiden igen för att fiska. Övrigt kul/udda var när jag i pelagiskt fiske  med grejerna säkert 60 m ovan botten krokar tungt och tänker nu kommer storsejen men ack så fel då jag efter en tung fajt kan landa en 10 kgs torsk OCH en 7 kgs på SAMMA pilk. lite udda om du frågar mig en kunde ju tagit på upphängaren iallafall ;)

Sej från bryggan.

Ett försök till att fånga den magnifika vyen som var däruppe med mobilen gick ju sådär men en bild får ni iallafall :)

Klart ut och gott sketfiske!

//Rasmus Team LFM


















1 kommentar: