söndag 23 oktober 2016

En vecka på Hitra

Veckan som var spenderades på Norska Hitra med skolan, Fokus låg på fisket vilket är ett utomordentligt sätt att bedriva skoltid om du frågar mig ;)
Hur gick då fisket? Det var generellt rätt segt men kompenserades av otroligt väder med sol i stort set varje dag och vinden varierade från bleke till lätt bris.Utöver det kom faktiskt en och annan trevlig firre upp och artdiversiteten i området visade sig.
båtarna och Knutshaug där vi bodde.

Veckan började i god anda med att polarn william drog till med en rejäl torsk på hela 16kg, stort för området. Personligen slog jag till på långa på 7kg.
 Denna storfisk-trend skulle tyvärr inte hålla då dessa fiskar blev dem största för veckan.

Dubbelpose, glädjen på denna bild är total bortsett torsken som verkar "skiträdd" ;)

Williams fina torsk på 16kg.

Området Hitra/Fröya är känt för sitt kummelfiske, detta hade jag förhoppningar om då en kummel vore kul att fånga. Dessa undvek tyvärr mina krokar denna veckan. Återigen lyckades polarn bättre och visade att vi inte fiskade spöken;) 
Av dem 2-3båtarna som fiskade mer eller mindre varje dag hela veckan så landades ca ett dussin kummel så fisket var väll inte på topp? bästa kummel tog läraren gunnar på 6,8kg(tyvärr ingen bild).
Kummel av william, visade att dem fanns iallafall :/

taggmakrill av Lukas, dessa dök upp ibland.

Utöver det bestod fångsten i mycket smålånga en och annan torsk eller kolja, även vitling modell större kring 1kg var fångster som dök upp.


Sen en dag gjorde vi ett kort försök i riktigt djup fiske(340m). Detta gav inga coola djuphavsmonster utöver blåkäxa och förvånansvärt nog en pigghaj på 5kg. Udda bottenfångst från 340m om du frågar mig ?!
 
djupfångad överraskning.

Läget där vi bodde på Hitra gav goda möjligheter för landfiske vilket utnyttjades.
 I Sverige avsaknas möjligheten på fiske efter grövre fisk från kusten generellt men så är inte fallet i Norge för här hade vi blekor på säkert 6kg som cruisa under bryggan Samt Hälle en kastlängd ifrån oss ;)
Summerar vi detta så kan vi komma fram till att de stora blekorna har för många miljoner gråsej att äta för att vara huggvilliga och att Hälleflundror inte vill bli fångade av mig ;)

Detta då polarna fick 3mindre flundror från land totalt varav 2av dessa var på mina spön. 
Men när jag försökte både med spinn och mete vart det bara torsk, sej bleka.
Landmetad hälle av lukas, rikigt cool fångst.

Lukas andra hälle, denna fångad på wigglerpirken i bild. Bara för att påvisa hur dålig jag är som inte kan fånga hälle ;)

Trevlig bleka på 3,7kg från land.

Sammanfattningsvis var det en trevlig vecka med otrolig natur och väder för en vecka i oktober men lite halvtrögt fiske.
otroligt vackert var det, massa tumlare att se men inga som fastna på kamera.

//Rasmus Team LFM

1 kommentar:

  1. Kul läsning, verkade väl som fisket var lite bättre än halvtrögt ;) Många shyssta arter!

    SvaraRadera