tisdag 19 juli 2016

10gradarn, sen rapport!

För sådär två veckor sedan var man på 10gradarn för första gången. Det skulle visa sig vara ett riktigt trevligt fiske. jag åkte med turbåten falken med duktiga skeppare Ulf stahre.
vi lämnade Fjällbacka mitt på dagen och efter rätt grov sjö och visst sjösjuka haha. så var vi framme på 10gradarn 6h senare.
Vi ankrade och fick bra fäste direkt, tackel för långa och andra diverse stora fiskar seglade ner mot botten.
Rätt så direkt stod en medfiskares spö i god böj. Efter sådär 350m intagen lina kunde vi se en rejäl långa bryta ytan. Den vägde in på 20,5kg (fångad av Peter christiansson). Turens första fisk var bärgad.
Peters långa på mäktiga 20,5 kg tillika turens första fisk.


efter några missade napp och någon timme senare kunde även jag kroka i fisk. Det var ovant med så djupt fiske men efter ett tags vevande kunde även min första fisk för resan syna båten. en beskedlig långa på en sådär 6kg. men på en upphängare satt en mer spännande fisk! det var en blåkäxa modell vettig. Den vägde in på 640g/52cm och med det reg :)

kass bild på min regkäxa men kommer bättre ;)
Ö


tyvärr dålig bild men coola ögon har dom små hajarna.

Fisket flöt på bra med fisk till alla på båten med jämna mellanrum långor, lubbar och blåkäxor landades. Även jag landade ett par lubbar i modell kring 6kg dessa var ny art så jag gladde mig för det.

Lite käk och sen var det dags för nattfisket då mörkret lagt sig över Skagerrak. Nu kom en till trevlig fångst för mig i form av långa på 11 kg, även det ett reg.
Långa 11kg första reg. långan för mig.


Natten flöt fram med endel fisk och en fisk vart tyngre. den fajtades fint upp men flöt tyvärr upp på fel sida båten och trassla fint in i ankarlinan men efter lite klättrande och trixande  i fören kunde jag lyfta in nästa reg. Lubb på 11,5 kg 102cm.
bilden tagen morgon därpå, att man e trött syns på bilden ;)


därefter vart det rätt lugnt för mig några makrillar och sejar i 3kgs klassen slakta mina agn i grynningen men inte något mer spännande en så ;)
En bild på tidig grynning riktigt mäktigt är det men dåligt fångat med moilen.


Framåt förrmiddagen drog vi upp ankaret och skulle nu testa på blåkäft och lade oss i ett hett område med toppar på runt 250m djup. Här låg vi och drifta fritt i det fina vädret, blåkäftarna lös med sin frånvaro men ganska snart kunde jag kroka i en stabill firre efter en tung fajt kunde en fin långa pb för mig landas. Den vägde in på 17,8kg 148cm tillika pb på både långa och största fisk för mig.

Min nya pb långa 17,8kg 148cm.

Riktigt nöjd med denna firren och glad var man :)


Efter det blev vi mest terroriserade av småååå lubb som tyvärr inte var blåkäftar när dem bröt ytan ;)
Men efter en kort flytt börja det hända saker och snart stog medfiskande Andreas och halade in en mindre fisk. Väll uppe kom det en orange fisk och turens första blåkäft var ett faktum.
fin blåkäft till andreas på 1100g.


En stund därefter kunde jag även kroka en mindre fisk efter ett riktigt ettrigt napp(som blåkäftar påstås ge). efter en försiktigt invevning av en mindre fisk så blev lyckan påtaglig när även denna fisk som satt på mitt spö kom upp som en orange firre. blåkäften vägde in på 1100g 38cm.
min blåkäft på 1100g 38cm. 

riktigt nöjd med denna bilden tagen av ulf, namnet "blåkäft" är lätt att förstå här .


Efter detta gick jag och sov några timmar, dem landa någon mer fin blåkäft medans jag sov men i övrigt bara blåkäftar som pila på agnen ;)
lagom tills jag vakna på kvällen igen lade vi ankaret på ca 400m för kvällens och nattens fiske.
Efter min skönhetssömn på några timmar var man som ny ;) tacklade på ett nytt tackel och färska fina makrillar skickades mot botten. Ganska omgående har jag fisk på mitt tackel och i krokningen möter jag bra tyngd. tankarna snurrar kring stor långa, vitrocka kanske? men så är inte fallet tyvärr. Efter en lång kamp för att dra upp 400m lina me fisk i ändan börjar bli jobbigt när man vart vaken mycket o sovit lite ;) men tids nog kommer bästa känslan när linan börjar snabbt gå horisontellt i vattnet och fisken flyter dem sista 30-40m som en ballong och snart därefter ser jag min fisk i nästa vågdal. Efter en kort ytplanning möter fisken huggkrok i käft. En fin lubb är det och det visar sig vara nytt pb. Den väger in på stabila 13,4kg 104cm och blir min bästa fisk för turen :)
Min bästa fisk för turen. stabil lubb på 13,4kg 104cm.


Därefter fiskar jag vidare genom natten men den bjuder på föga bara mindre långa och lubb på 6-7kg får syna båten.
på morgonen drar vi ankaret och sätter kurs mot Fjällbacka, ett kort stopp på en topp långt ut efter kungsfisk gav bara pigghaj och ström så vi avbryter fisket och styr vidare mot land. Sen några timmar senare var vi tillbaka i land trött men många nya fajter och pbn i bagaget.
kan summera turen som var min första till 10gradarn som lyckad då jag fick 6reg, 3nya arter och en riktigt häftig fiskeupplevelse :) detta ska man göra om och tack tillUlf/falken Som gör det möjligt för folk utan egen 8 meters båt att att sig till 10gradarn :)

//Rasmus Team LFM


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar